Dagblad De Limburger / Limburgs Dagblad - 9 augustus 2005
Dingen van alledag

Wekelijks gaat deze krant met een Kenneke Koffie op bezoek bij iemand uit het Heuvelland om bij te praten over hobby, werk, vereniging of andere zaken. Vandaag Hilde Hendriks uit Sibbe, kunstenares en docente.
Even ter verduidelijking: Hilde Hendriks heeft als klein meisje net als haar zusjes en vriendinnetjes gewoon met poppen gespeeld. Maar de werkplaats van haar vader trok haar op een bepaald moment toch meer. Vader Hendriks was timmerman in de meest brede zin van het woord. Hij werkte in de bouw, maar hij was ook bekwaam in de verfraaiing van meubelstukken. Kleine Hilde, ze is overigens ook nu nog klein van stuk, kon uren aan de zijde van pa doorbrengen en maakte van restjes hout meubeltjes voor het poppenhuis. "Als hij naar de groothandel moest om materialen te halen was ik steevast bij hem. Ik vond het geweldig om in die zaken rond te kijken. Ik kreeg van mijn vader dan ook op jonge leeftijd mijn eigen gereedschap."
Het was toen al duidelijk dat Hilde van haar creatieve hobby later haar beroep zou maken. Zij studeerde af als docente handvaardigheid textiele werkvormen, maar daarnaast bleef ze haar interesse voor alle soorten andere materialen behouden.
"Ik heb veel met ijzer gewerkt", zegt ze in haar fraai en kunstzinnig aangelegde tuin aan de Kengkersweg in Sibbe. "Lassen en solderen, het maken van allerlei kunstvoorwerpen, was een geliefde bezigheid van me. Ik kon me daar helemaal in uitleven."
De laatste jaren legt Hilde Hendriks zich echter weer meer toe op het vervaardigen van voorwerpen uit allerlei textiele materialen. Daarbij heeft vilt haar voorkeur.
De voorliefde voor die stof komt tot uiting in een kunstwerk dat in haar tuin staat. Het bestaat uit kleine in allerhande kleuren lapjes vilt opgehangen in twaalf slierten. De slierten symboliseren de maanden van het jaar 2004, de lapjes elk een dag. Dat kunstwerk neemt ze mee naar exposities en jaarmarkten. "Het hoort gewoon bij me. Het is een deel van mijn leven."
Maar Hilde Hendriks beperkt zich niet alleen tot het maken van vilt en het bewerken ervan. Ze wil haar voorliefde en haar kennis ook overbrengen op anderen. Daarvoor geeft ze vanaf 19 september cursussen in haar atelier, dat ze overigens met een vriend zelf gebouwd heeft. Inmiddels hebben zich een aantal vrouwen ('mannen hebben de stap nog niet gedaan' ) aangemeld die de eerste technieken willen leren. "Ik vertel ze niet wat ze moeten maken. Dat laat ik aan hun eigen fantasie over. Ik leer ze de eerste beginselen van het vervaardigen van vilt en het werken ermee. Maar als ze de eerste kneepjes onder de knie hebben ben, begeleid ik ze."
Halverwege deze maand begint Hilde Hendriks met nog een andere cursus. Totaal verschillend van de vilt-cursus. In het gemeenschapshuis de Timpaan in Gulpen start ze op 13 september met 'De helende kracht van de dans'.
"Een keer in de week ben ik werkzaam in het hulpverleningscentrum De Wederik in Heerlen. Daar kom ik in contact met mensen die dingen in het leven hebben meegemaakt die niet zo leuk zijn. Natuurlijk worden deze mensen via goede gesprekken opgevangen en opgebeurd. Maar daarnaast probeer ik ze ook via bewegingen, via het dansen, weer tot innerlijke rust te brengen. Dat kan via de meest uiteenlopende dansen. Afrikaanse en Indiase, maar ook moderne. Wel altijd gebaseerd op de vijf bewegingsritmes van de Amerikaanse Gabriele Roth: vloeiend, staccato, chaos, lyrisch en stil. En die bewegingen komen steeds weer terug, in een soort golf."
De danscursus van Hilde Hendriks houdt het midden tussen ontspanning en yoga. " Waarbij de spontaniteit wel op de eerste plaats komt. Je moet alles om je heen kunnen vergeten. Als je je te veel aan regels houdt, als je je zelf in een bepaald keurslijf van regels en regeltjes dringt of laat dringen vergaat die spontaniteit."
Voor de cursus 'Vormgeving in Vilt' bestaat de nodige belangstelling, de 'helende dans' is nog niet echt in trek. "Ik denk dat hier de uitdrukking 'onbekend maakt onbemind' van toepassing is. Er bestaat een bepaalde drempelvrees. Maar als die eenmaal door mond-tot-mond-reclame doorbroken is, weet ik zeker dat het een succes wordt. Die ervaring heb ik bij De Wederik opgedaan. Mensen gaan graag op zoek naar iets nieuws."

Wie inlichtingen over beide cursussen wil kan bellen met Hilde Hendriks onder telefoonnummer 043-6014593.