Hilde Hendriks - Vormgeving in Vilt

Hilde Hendriks (1959)Ik ben opgeleid tot 1ste en 2de graads docente beeldend vormen, textiele werkvormen en kunstgeschiedenis. Naast de ontwikkeling op beeldend gebied ben ik mij steeds meer gaan interesseren voor de taal van het lichaam, beweging en dans.

De ontwikkeling op beeldend gebied heeft geresulteerd in een bijzondere fascinatie voor het materiaal vilt. Vilten is een eeuwenoude techniek waarbij d.m.v. wol, water, zeep en wrijving vilt wordt gemaakt.
De ongekende mogelijkheden en bijzondere eigenschappen van vilt blijven mij steeds opnieuw inspireren tot het maken van draagbare kunst, accessoires, sieraden en objecten.

Naast het vormgeven in vilt en verzorgen van workshops en cursussen vilten heb ik mij op dansgebied steeds verder ontwikkeld. Op zoek naar mijn eigen oorspronkelijke dans leidde het danspad mij via de beoefening van meditatieve dans, de klassieke Indiase dans en Afrikaanse dans naar de Vijf Ritmes van Gabrielle Roth, waar ik enkele jaren intensieve trainingen in heb gevolgd. De jaartraining Beleef Tijd voor Lichaamstaal, de stage en lichaamsgerichte supervisie die ik volgde bij Sander Bloemendal is ook van grote invloed geweest op mijn huidige werk.

Mijn wens om mijn passie en enthousiasme voor de dans met anderen te delen en door te geven heeft op een geheel natuurlijke manier geleid tot het ontwikkelen van de cursus ‘De helende kracht van de dans’. Deze cursus heb ik drie jaar gegeven bij o.a. Stichting Wederik, mannen en vrouwenhulpverlening in Heerlen. Het gaat er in deze cursus om mensen via dans en beweging meer in contact te laten komen met hun lijf, te leren om beter met hun eigen energie om te gaan, te ontspannen en hun eigen unieke en oorspronkelijke dans te leren ontdekken. Inmiddels hebben al vele mensen kennis kunnen maken met deze dansvorm en het plezier en de helende kracht ervan mogen ervaren via de workshops en cursussen.

Via de twee grote passies in mijn leven, vilt en dans, die tevens de pijlers zijn van mijn onderneming, wil ik mensen inspireren hun leven vorm te geven vanuit bezieling en creativiteit.