Hilde Hendriks - Vormgeving in Vilt


VILT
is van wol en water en handen die bewegen,

VILT
is zacht , luchtig en elegant

VILT
is stevig , sterk en stoer

VILT
geeft warmte daar waar het koud is

VILT
geeft koelte daar waar het warm is

VILT
is van alle tijden , van vroeger en nu

VILT
is gewillig eigenzinnig

VILT
is ontroerend hartverwarmend

VILT
is om van te houden

Lang geleden kreeg ik elk jaar de lentekriebels als de lammetjes weer in de wei stonden. Het schaap (aanvankelijk het mergellandschaap) had op mij een grote aantrekkingskracht. Ik ging mij verdiepen in dit dier, de leverancier van wol. Ik kwam er al gauw achter dat de bijzondere eigenschappen van wol de reden was voor mijn fascinatie. Een vers geschoren vacht: de warmte, de zachtheid, de geur, ik kon me er helemaal in ontspannen. Op mijn zoektocht naar alle mogelijke verwerkingstechnieken van wol kwam ik het boekje ‘Vilt maken’ van Inge Evers tegen, sindsdien is het viltproces het uitgangspunt voor mijn werk. Zelfs na jaren met vilten bezig te zijn ben ik nog steeds geraakt, geboeid en verwonderd over het transformatieproces dat onder mijn handen plaatsvindt wanneer ik de zuivere wol met behulp van water, zeep en de beweging van mijn handen omtover tot een nieuw materiaal.

Naast het vormgeven in vilt geef ik graag cursussen en workshops vilten om anderen te inspireren en de vilttechniek door te geven.

Al eeuwenlang gebruiken mensen de eigenschap van wol om deze met behulp van water en wrijving te vervilten.Vilt heeft een bijzonder isolerende werking en wordt daarom in zeer extreme omstandigheden toegepast. Bij koude geeft het warmte; bij warmte werkt het verkoelend. Mensen wonen bijvoorbeeld in tenten van vilt en dragen vilten kleding.

Vilt is een fascinerend materiaal van alle tijden met een authentieke uitstraling. Het kent vele toepassingsmogelijkheden. Bijvoorbeeld kleding, sieraden, accessoires, hoeden, pantoffels, woonaccessoires.

Alle producten uit mijn atelier zijn uniek. Ze zijn met de hand gemaakt van zuivere wol en veelal natuurlijke stoffen. Zie foto's.

Kleding maak ik in samenwerking met Jose Seeling, beeldend kunstenares.

Neem gerust contact op voor een atelierbezoek. In overleg kan ik een werkstuk naar uw wens uitvoeren.